Prebranac je, svakako, poznato jelo kod nas. Izvanredan je kao prilog, kao posno jelo za vreme posta (pokušajte sa dimljenim šaranom ili deverikom). Ipak, meni je najlepši u obliku kojeg vam prenosim. Kada se dobro začini, ovo je pravo "muško", jako jelo koje će neizostavno tražiti da se zalije kvalitetnim i dobro ohlađenim vinom. Vina morate odmah piti, da vas ne obuzme žeđ koju posle ne možete ugasiti ni balonom vina.
Sastojci za 8 porcija :
- Pasulj prebranac ili tetovac -
- 1 Kg Crni luk - ista količina kao i pasulj + dve - tri glavice
- Dobre sveže sremačke kobasice, ne za posno
- Ulje,
- aleva paprika,
- biber i so
Priprema
Dve – tri glavice luka sitno iseckati i staviti sa pasuljem da se kuva. Kada proključa, procediti i baciti prvu vodu. Ponovo naliti i ostaviti da se kuva dok pasulj ne omekša, i zatim presuti u đevđir da se ocedi. Za to vreme sitno iseckati luk i lagano dinstati u vrelom ulju, dok ne bude mekan i staklast. Na pola dinstanja dodati malo soli i sode bikarbone. Kada je gotov, skinuti sa vatre, dodati kašiku aleve paprike (može i ljuta) i dobro promešati. Ako se paprika doda dok se luk dinsta, onda hoće da gorči. U uljem namazanu tepsiju ređati red pasulja, red luka, i svaki sloj posoliti i zabiberiti. Obavezno završiti sa pasuljem. Kobasice ispeći u tiganju sa jedne strane, i poređati preko pasulja, nepečenom stranom na gore, i staviti u rernu jedno pola sata. Prebranac je gotov kada i gornji deo kobasica bude pečen.
0 comments:
Post a Comment