Thursday, May 9, 2013

Pasulj prebranac

Pasulj prebranac

Pasulj prebranac
 Prebranac je, svakako, poznato jelo kod nas. Izvanredan je kao prilog, kao posno jelo za vreme posta (pokušajte sa dimljenim šaranom ili deverikom). Ipak, meni je najlepši u obliku kojeg vam prenosim. Kada se dobro začini, ovo je pravo "muško", jako jelo koje će neizostavno tražiti da se zalije kvalitetnim i dobro ohlađenim vinom. Vina morate odmah piti, da vas ne obuzme žeđ koju posle ne možete ugasiti ni balonom vina.

 Sastojci za 8 porcija :

  • Pasulj prebranac ili tetovac - 
  • 1 Kg Crni luk - ista količina kao i pasulj + dve - tri glavice 
  • Dobre sveže sremačke kobasice, ne za posno 
  • Ulje, 
  • aleva paprika, 
  • biber i so 
Učiniće vam se da je previše luka. Verujte, nije... Poželjno je ostaviti pasulj preko noći ili odmah ujutru u vodi da omekša.

 Priprema

Dve – tri glavice luka sitno iseckati i staviti sa pasuljem da se kuva. Kada proključa, procediti i baciti prvu vodu. Ponovo naliti i ostaviti da se kuva dok pasulj ne omekša, i zatim presuti u đevđir da se ocedi. Za to vreme sitno iseckati luk i lagano dinstati u vrelom ulju, dok ne bude mekan i staklast. Na pola dinstanja dodati malo soli i sode bikarbone. Kada je gotov, skinuti sa vatre, dodati kašiku aleve paprike (može i ljuta) i dobro promešati. Ako se paprika doda dok se luk dinsta, onda hoće da gorči. U uljem namazanu tepsiju ređati red pasulja, red luka, i svaki sloj posoliti i zabiberiti. Obavezno završiti sa pasuljem. Kobasice ispeći u tiganju sa jedne strane, i poređati preko pasulja, nepečenom stranom na gore, i staviti u rernu jedno pola sata. Prebranac je gotov kada i gornji deo kobasica bude pečen.

0 comments:

Post a Comment