Thursday, May 9, 2013

Sirotinjski pasulj

Sirotinjski pasulj
Sirotinjski pasulj
  Sastojci za više od 10 porcija
  • 400 g šarenog pasulja 
  •  200 g mesnate slanine 
  •  1 glavica crnog luka 
  •  1 šargarepa 
  •  so, ulje malo brašna 
 Priprema

Opran pasulj staviti u hladnu vodu da se kuva bez ičega (ne soliti ga). Ako je od slanine ostala ona kožurica, iseći je na manje komade i staviti da se kuva sa pasuljom. Kada je pasulj skuvan, rešetkastom kašikom izvaditi dve trećine pasulja u neku činiju i ispasirati ga viljuškom. Kada je pasulj propasiran, vratiti ga ponovo u šerpu, dodati na sitne kockice iseckanu šargarepu, dodati so ili bilo koji začin. Pasulj se i dalje kuva ali na tihoj vatri. Na ulju propržiti seckanu slaninu. Kad je ispržena izvaditi je iz ulja i dodati je pasulju. Na tom ulju gde se pržila slaninica propržiti na rebarca isečen crni luk i to ga pržiti dok blago ne požuti. Kad je luk požuteo, skloniti ga sa vatre i ako pasulj nije gust može se u taj luk dodati samo jedna mala kašičica brašna da se proprži sa tim lukom. Proprženi luk (sa brašnom) dodati u šerpu sa pasuljom i kuvati na tihoj vatri još oko pola sata ili duže dok se luk ne skuva.

0 comments:

Post a Comment