Sastojci za više od 10 porcija
- 400 g šarenog pasulja
- 200 g mesnate slanine
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- so, ulje malo brašna
Opran pasulj staviti u hladnu vodu da se kuva bez ičega (ne soliti ga). Ako je od slanine ostala ona kožurica, iseći je na manje komade i staviti da se kuva sa pasuljom. Kada je pasulj skuvan, rešetkastom kašikom izvaditi dve trećine pasulja u neku činiju i ispasirati ga viljuškom. Kada je pasulj propasiran, vratiti ga ponovo u šerpu, dodati na sitne kockice iseckanu šargarepu, dodati so ili bilo koji začin. Pasulj se i dalje kuva ali na tihoj vatri. Na ulju propržiti seckanu slaninu. Kad je ispržena izvaditi je iz ulja i dodati je pasulju. Na tom ulju gde se pržila slaninica propržiti na rebarca isečen crni luk i to ga pržiti dok blago ne požuti. Kad je luk požuteo, skloniti ga sa vatre i ako pasulj nije gust može se u taj luk dodati samo jedna mala kašičica brašna da se proprži sa tim lukom. Proprženi luk (sa brašnom) dodati u šerpu sa pasuljom i kuvati na tihoj vatri još oko pola sata ili duže dok se luk ne skuva.
0 comments:
Post a Comment